A dolgozatokra való felkészülés teljesen kimerítette Irmát. Főleg a kémiáért stresszelt sokat, és a Gergellyel tanult dolgokat naponta átismételte, mégis aggódott, hogy nem lesz elég. Már több mint egy hónapja fenyegetőztek a tanárok, hogy aki nem akar megbukni az kapkodja magát, és Irmát ez megviselte még úgy is, hogy egyébként jó tanuló volt. Amikor nem aludt, akkor tanult. Emiatt előbb a templomból s az ifiből maradt ki, később a bibliáját is elfeljetette kinyitni, vagy túl kimerült hozzá, végül pedig már az imádságai is egy-egy kimerült sóhajra korlátozódtak. Nem telt bele sok idő és Irma úgy érezte, teljesen eltávolodott Istentől. És őszintén szólva arra sem vágyott, hogy megint belemerüljön az aktív keresztyénségbe, csak arra, hogy költözzön ki egy lakatlan szigetre, vagy egy kunyhóba valamelyik erdő közepére, és hagyják békén. Pár nap alatt elege lett mindenből és nem akart színészkedni, úgyhogy mindenki láthatta a hirtelen változást rajta.
Egyik este egy pillanatra kinyitotta a Bibliáját, de be is csukta.
"Még olvasni is kimerítő ezeket az extrém keresztyéneket. Ezreket térítenek meg, keresztülhajózzák-gyalogolják a fél bolygót, kínzásokat állnak ki, pusztákban vívnak lelki harcokat, de én? Én hol vagyok? Nem is vagyok rendes keresztyén... Nem foglalkozok Isten dolgaival. Bájos mosollyal mondani, hogy Isten velem van és megsegít, bármi történjék is, az nem én vagyok. Igenis ki vagyok merülve és tönkre vagyok menve és utálom az iskolát és utálom az életet, mert hajtanak minket és nem lehet megállni. Békesség? Hol itt a békesség? Megújul az erőm, s szárnyalok, mint a sasmadár? .... Hagyjál a meséiddel. Sajnálom, hogy ezt mondom, de tényleg így gondolom. Teher vagy a vállamon. Képtelenség teljes erőbedobással helytállni a világban, de közben teljes erőbedobással keresztyén lenni. Egyszerűen... túl sok a kettő együtt." - gondolta Irma, és lenyelte a könnyeit.
Másnap leszegett fejjel baktatott az iskolába. Újabban valahogy úgy viselkedett, mint Gergely, mikor először belépett az osztályukba. Elutasítóan, barátságtalanul, megközelíthetetlenül. "Félre mindenki, itt jön a példamutató keresztyén." - gúnyolta saját magát.
(0) (0) |
|